De Ereprijsstraat is een gewone straat in de Orthenpoort (vroeger de Duliwijk). De naam Ereprijsstraat doet haar naam geen eer aan, het is tenslotte een doodgewone straat en verdient geen ereprijs.
De gewone Ereprijs (Veronica chamaedrys) is een prestigieuze naam voor een plant, maar deze plant verdient deze naam ook. Het is een prachtige tuinplant met kleine bloemetjes die in trossen zijn samengevoegd. Er bestaan wel verschillende soorten kleuren, maar over het algemeen zijn de bloemen van deze plant blauw van kleur. Alleen al in Nederland zijn 23 verschillende soorten van de Ereprijs bekend en wereldwijd zijn er meer dan 500. De plant groeit in graslanden, hoge uiterwaarden, op lichte plekken in bossen, in bosranden, zomen en onder heggen. Ze is altijd herkenbaar aan de twee haarlijnen op haar stengel. Ze werd vroeger gebruikt bij de bereiding van verfstoffen. De plant is niet eetbaar, maar er kan wel thee van de blaadjes worden gedronken. De thee is bitter; het wordt soms in theemixen gedaan. Verder heeft mannetjesereprijsthee medicinale krachten. Het kan goed werken bij de behandeling van astma omdat het meehelpt om slijmen op te lossen.
De woningen in de straat zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd in 1949 in het toen net nieuw ontwikkelde Kosselsysteem. De schaarste aan bouwmaterialen was zo goed als voorbij. De bouwwereld draaide op volle toeren om de woningnood, zowel landelijk als plaatselijk op te lossen. De bouwwereld speelde daarop in en ontwikkelde systeemwoningen. Eén van die systemen was het ‘Kosselsysteem’, beter bekend als de ‘Kossel-woningen’.
Bij het voor deze woningen toegepaste bouwsysteem van de Duitse firma Kossel worden de wanden, vloeren en daken met behulp van geprefabriceerde bekistingselementen ter plaatse gestort. Het beton werd op de bouwplaats gemengd en met lorries naar de bestemming vervoerd. Daar werd het in de bekisting gegoten. Na verharding werd de bekisting verwijderd en opnieuw gebruikt voor het maken van de volgende wanden. De houten kozijnen werden, naar Duits gebruik, later aangebracht. Op een van de bijgaande bouwfoto is dit goed te zien.
Frank